maanantai 9. tammikuuta 2012

Noutaminen (ja koiran lihashuolto)

Saimme kaksi viikkoa sitten Juuson enolta hyviä vinkkejä noutoharjoitteluun. Nada haki kyllä damin aina, mutta pudotti sen noin askeleen ennen minua ja tuli ilman sitä hakemaan palkkaa.

Vinkiksi saimme, että aina kun Nada pudottaa damin, kiellämme ja laitamme damin takaisin sen suuhun. Sitten kehumme ja silittelemme sitä. Tämän pystyi toteuttamaan aina muutaman kerran, kunnes koira ei enää halunnut avata suutaan. Harjoituksen jälkeen Nada alkoi kuitenkin tuoda damin jalkoihini asti, eikä pudottanut sitä enää askelta liian aikaisin. Joka kerta, kun dami putosi, kielsin ja palkkasin vasta, kun sain damin suoraan käteen tuotuna. Ensiksi palkkasin heti, kun koira tuli viereen ja ojensi damia ja sitten pidensin aikaa milloin otan damin pois. Nyt Nada tulee damin kanssa eteeni, istuu ja odottaa kunnes otan sen ja palkkaan.

Damin haku on toiminut nyt kotioloissa aivan supermahtavasti. Eilen kuitenkin laitoimme Nadan pieneen testiin ja teimme noutokokeen vieraassa paikassa vieraalla damilla. Kun Juuso otti damin (joka oli muuten oranssi aikuisten dami, meidän oma on vaaleanpunainen pentudami) käteensä, koira singahti välittömästi vasemmalle sivulle istumaan täynnä intoa. Nouto sujui hyvin, mutta ensimmäisellä kerralla se pudotti damin pari kertaa. Juuso kuitenkin kielsi ja koira nosti damin ja tarjosi sitä taas. Nada oli aivan riemuissaan damiharjoituksesta, eli ainakin se tykkää treenata! Juuso kokeili vielä muutaman kerran noutoa ja se sujui aivan upeasti, koira tuli jokaisella kerralla eteen istumaan ja odotti, kunnes dami otetaan sen suusta.

Harkitsen vielä noutokapulan hankkimista, siitä Nada oppisi ottamaan hienosti keskeltä kiinni. Rakentelimme itse jo yhden kapulan, johon kiinnitimme linnun siiven. Sillä harjoitellaan sitten seuraavaksi. :)

Ilmoitin meidät torstaina alkavalle pohjatyökurssille Koirakeskus Doggieen, odotan innolla kaikkea uutta, mitä siellä voimme oppia. Nyt on alkaneet myös koirahiihtovuorot Keljonkankaalla ja varmaankin myös Tikkakoskella, joten lähiaikoina lähden kokeilemaan, josko tuo osaisi siinä sivulla nätisti juoksennella, kun minä hiihdän. Tarkoitus ei siis ole vedättää koiralla, vaan ihan hiihtää itse ja saada siinä sivussa koiralle lenkki.

Olen myös haaveillut jostain koiran lihashuoltoa käsittelevästi opuksesta, josta saisi mahdollisimman asiantuntevan ja kattavan tietopaketin koiran venyttelystä, hieronnasta ja muusta. Jos jollain on hyviä vinkkejä sopivasta kirjasta tai muuten ohjeita koiran lihashuoltoon, ottaisin niitä mielelläni vastaan. Nadan on kuitenkin tarkoitus olla "urheilukoira", eli olla mukana hiihtämässä ja juoksemassa, sekä jossain vaiheessa kokeilla agilityäkin muiden harrastusten lisäksi.

Alla kuvassa Nada 13 viikkoisena tekemässä noutoharjoitusta.

2 kommenttia:

Katjamaarit kirjoitti...

Sullahan on täällä mielenkiintoiset jutut ja vallan suloinen Nada! Tulen seuraamaan tiiviisti ;)

Tuohon kirjavinkkiin. Mulla on sellainen kuin Koiran lihashuolto (Minna Saarelainen & Timo Vallius). Suosittelen. Hyvät, yksityiskohtaiset hieronta ja verryttelyohjeet sekä kuntoharjoitteluun harjoitustreenimalleja.

Sanni kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Juuri tuota kirjaa katselinkin nettikaupasta, mutta en vielä raaskinut tilata :) Enköhän sitten sen tilaa! Tilasin jo Lintukoirat-kirjan, jossa käsitellään metsästys ja sen opettaminen.

Ja tervetuloa lukijaksi :)