perjantai 20. tammikuuta 2012

Pohjatyökurssia

Eilen olimme taas Koirakeskus Doggiella pohjatyökurssilla. Tämä oli kurssin toinen kerta ja paikka oli selvästi jo koiralle tutumpi, eikä samanlaista jännitystä enää esiintynyt, kuin viimeksi. Tämähän aiheutti sitten myös sen, että ensimmäiset kymmenen minuuttia koira vain riehui ja yritti päästä muiden koirien luokse leikkimään, eikä ottanut minuun minkäänlaista kontaktia. Ohjaaja käski minua seisomaan narun päällä ja olemaan huomioimatta koiraa täysin. Nada sai siis rempoa hihnassa joka suuntaan, mutta mitään ei tapahtunut, vaikka se miten yritti. Muut koirat eivät huomioineet sitä, enkä minä yrittänyt houkutella ottamaan kontaktia. Lopulta koira hämmentyi ja se pieni silmiinkurkkaaminen tuli kuin tulikin sieltä! Nopea palkkaaminen ja paljon kehuja. Hetken Nada jaksoi vielä yrittää muiden koirien luo, mutta hyvin nopeasti tajusi, että sellaisesta käytöksestä ei seuraa mitään, mutta toivotusta käytöksestä saa huomion ja palkan.

Alkukankeuden jälkeen koira olikin jo hyvin skarppina seuraavaan tehtävään. Harjoittelimme jälleen maahanmenoja, jotka olivat viime kerralla tulleet kotiläksyksikin. Nada meni hienosti ilman käsimerkkiä maahan, mutta välillä yritti tarjota istumistakin. Ei muuta kuin pari askelta eteenpäin ja uusi käsky. Erittäin tärkeäksi ohjeeksi saimme, että koiraa ei saa kieltää kieltosanalla (meillä "ei"), kun se yrittää, vaan tällaiseen tilanteeseen voi kehittää jonkun eri sanan, kuten "väärin" tai "uudestaan", tai sitten olla vain huomioimatta, siirtyä hiukan ja pyytää uudelleen. Nada tajusi todella nopeasti, että tässä vaiheessa pelkästä yrittämisestä ei saa enää palkkaa, vaan homma täytyy tehdä kerralla oikein. Maahanmenot sujuvatkin kotona jo vauhdista oikein hienosti. Hallissa en vielä uskaltanut sitä kokeilla, kun keskittymiskyky ei ollut koiralla ihan parhaimmillaan.

Uutena asiana harjoittelimme paikallaoloja. Näitä olimme tehneet hyvin paljon jo kotonakin, koska noutoharjoituksissa koira ei saa karata hakemaan ilman lupaa. Tämä sujuikin erittäin hyvin ja pystyin pitämään koiran paikallaan pitkiäkin aikoja palkkaamatta ja katsekontaktikin säilyi koko ajan. Ohjaaja kehui Nadaa tämän tehtävän suhteen erittäin paljon ja sanoikin, että harjoituksen määrän kyllä huomaa. Ohjaajan mielestä voisin välillä palkata koiraa nopeamminkin, eli todella paljon paikallaoloaikaa vaihdellen.

Lopuksi teimme vielä sivulletuloharjoituksia, jotka meille myös tulivat viime kerralta kotiläksyksi. Edellisellä kerralla Nada tuli hieman vinoon ja paikka oli vähän hakusessa; se saattoi jäädä himpun liian taakse tai himpun liian eteen. Vinoudessa sitten takapuoli oli hieman poispäin minusta ja pää minuunpäin. Tätä läksyä harjoiteltiin todella paljon ja jälleen palkan sai ainoastaan oikeasta suorituksesta. Koska koira sen osasi, otin aina uudestaan, kunnes se oli oikealla paikalla. Ihan alkuharjoittelussa käytettiin namia ohjaamaan pylly oikeaan paikkaan, eli koira suoraan vierelle. Eiliset sivulletulot koulutuksessa olivat aivan huippuja! Nada tuli juuri oikeaan paikkaan ihan täydellisesti. Ohjaaja kehui suurta muutosta, mikä tässä tehtävässä on viikon aikana tapahtunut. Tämän harjoittelua jatketaan edelleen ja ollaan todella tarkkana, että palkataan vain juuri oikeasta suorituksesta.

Ei kommentteja: